Wharf Cottage

LOCATION
Woking, Surrey
scope
Extension
SERVICE
Architecture design
EXTENSION

WHARF COTTAGE

Originally built in the 1870s as a worker’s cottage, this property has undergone various piecemeal extensions by previous owners, resulting in a low-quality architectural composition. Situated along a mixed residential road adjacent to the picturesque Basingstoke Canal in Woking Surrey, and near the town centre, the current layout lacks cohesion, with a small kitchen and oddly placed bathrooms.

Since acquiring the property, our client has been eager to implement changes, particularly focusing on enhancing the external appearance and creating an open-plan kitchen-family space to accommodate their growing family and contemporary lifestyle needs.

The redesign of the cottage prioritises the creation of a spacious open-plan kitchen/dining/family area with patio doors leading seamlessly to the garden. A first-floor extension, crafted from materials consistent with the original dwelling such as white render and a tiled roof, is harmoniously blended with the existing structure. The outdated entrance ‘lean-to’ is replaced with a modern zinc-clad entrance lobby, offering a clear view through the interior spaces, bridging the old and the new, and inviting glimpses of the tranquil gardens beyond.

To infuse a touch of contemporary elegance, the front windows are enhanced with zinc panelling and surrounds, adding visual interest to the facade. Additionally, the existing triple garage layout is optimised to accommodate two vehicles, along with a driveway for convenience.

In conjunction with the side extension, a modest rear extension is added to create a new sitting room with patio doors opening onto the garden. The existing sitting room will transform into a sought-after study space for homeowners, ensuring functionality meets modern living standards

wharfcottage-side-habito-designs
O.

Other projects